De Waalse regering neemt maatregelen om de verkoop op lijfrente te ondersteunen.

Bij een verkoop op lijfrente, van de hoofdverblijfplaats van de verkoper, zijn er voortaan slechts 6% i.p.v. 12.5% registratierechten verschuldigd.

Bovendien wordt deze belasting niet berekend op de volle waarde, maar is er een korting van 40% à 50%, indien de BLOTE eigendom gekocht wordt.

De verkoper moet gedurende minimum 5 jaar worden in zijn eigendom, om van deze voorwaarden te genieten.

Onderzoek: hernieuwbare energie nu al goedkoper dan fossiele brandstoffen

Centrales op basis van hernieuwbare energie zijn nu al goedkoper dan die op basis van fossiele brandstoffen, als rekening wordt gehouden met de impact van het klimaatakkoord in Parijs. Dat blijkt uit een analyse door Carbon Tracker Initiative.

Omdat investeren in vastgoed zo'n hot topic is, hebben we bij de experts van het Vastgoedpanel van De Tijd gepolst in welke bakstenen u de volgende jaren het best uw geld kunt stoppen en welke vastgoedcategorieën absoluut te mijden zijn.

Lees meer

Opmerkelijke vooruitgang in de levensverwachting in 2014


. De levensverwachting bij de geboorte in Belgie bedroeg in 2014 83,50 jaar voor vrouwen en 78,56 jaar voor mannen.
. Vergeleken met 2013 steeg de levensverwachting bij de geboorte met 0,6 jaar.
. De kloof in levensverwachting tussen mannen en vrouwen blijft lichtjes afnemen.
. In Vlaanderen (81,97 jaar) lag de levensverwachting hoger dan in Brussel (80,92 jaar) en in Wallonie (79,48 jaar).. De evolutie was ook het sterkst in Vlaanderen, met een toename van meer dan een half jaar (0,67 jaar).

Lees meer

In deze onzekere economische tijden, waarin het spaarboekje nauwelijks nog iets opbrengt, blijft een investering in vastgoed een veilige en rendabele belegging.

Lees meer

Het organiseren van online biedingen op onroerende goederen is niet noodzakelijk een openbare verkoop, een praktijk die in principe is voorbehouden aan notarissen. Vastgoedmakelaars mogen onder bepaalde omstandigheden dus online panden veilen. De uitspraak hierover van de correctionele rechtbank van Antwerpen werd begin dit jaar bevestigd door het Hof van Beroep in Antwerpen. Nu heeft ook het Hof van Cassatie zich uitgesproken en vastgesteld dat het arrest van het Hof van Beroep niet verbroken moet worden en bijgevolg als definitief mag beschouwd worden.

Lees meer

Consument doet steeds meer beroep op vastgoedmakelaar

De verkoop van een huis wordt meer en meer geregeld door een vastgoedmakelaar. De laatste tien jaar ging het om 44 procent van de overeenkomsten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Test-Aankoop, waarbij 3000 Belgen ondervraagd werden over hun woning. Eerder sectoronderzoek sprak van 40 procent van de consumenten die de afgelopen jaren een vastgoedmakelaar inschakelde. "Dat dit percentage blijft stijgen, is het bewijs dat de professionalisering van de sector duidelijk gewaardeerd wordt door de vastgoedconsument", aldus BIV-voorzitter Luc Machon.

Lees meer

Wat moet u nu doen met uw First-rekening?

Verzekeraar Ethias probeert de door Europa opgelegde afbouw van zijn First-portefeuille te versnellen door de klanten met een promotieaanbod te lokken naar een alternatieve spaarverzekering. Die klanten kunnen zonder instapkosten overstappen naar Certiflex-8, het tak21-contract dat door sectorgenoot Integrale wordt uitgegeven en vandaag een gegarandeerde rente biedt van 2,15 procent. Verder ontvangen klanten die overstappen een premie van 50 euro per 10.000 euro overgedragen reserves. Ook krijgen ze op hun kapitaal de volledige rente van 2012 uitgekeerd, zelfs al halen ze al deze maand het geld weg van de First-rekening.

Lees meer

Cijfers prijsevolutie www.stadim.be volledig bijgewerkt voor 2011

 

In België wisselen in 2011 zo'n 85.600 woonhuizen van eigenaar. Na een verzwakking in 2009 (77.700 verkopingen) knoopt de markt hiermee terug aan met de topjaren 2005-2007. Met een referentieprijs van 260.000 EUR stijgen de prijzen met 3,8% op 1 jaar en met 25% op 5 jaar. 

Lees meer

Verhuurders worden vanaf volgend jaar beter beschermd tegen wanbetalers. Maar ze zullen daar ook voor betalen via een huurgarantiefonds dat Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) opricht.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Registreer u gratis en vrijblijvend en blijf op de hoogte van alle nieuwe opportuniteiten

Registreer