Tiendelige reeks: 'Hypothecaire leningen naar 5,5 procent'
'De hypothecaire rente zal stijgen'
Naast de fiscale aftrek voor een hypothecaire lening, is een andere –veelbesproken- kwestie de stijgende rente op hypothecaire leningen.
Als de huidige economische crisis uitmondt in een krediet schaarste, zullen de interesten op hypothecaire leningen de pan uitswingen. In een conservatiever scenario groeien de interesten volgens de prognoses van De Immotheker binnen een vork van 3,75% tot 5,5%. Nu is de rente op een bouwlening gemiddeld niet meer dan 3,94 procent.
Er spelen veel verschillende factoren bij het bepalen van een rentevoet en elke financiële instelling hanteert zijn eigen methode. Er is ten eerste de afficherente, de rente die extern gepubliceerd is en als richtlijn wordt gebruikt.
Specifiek bij woonrentes, wordt er naast deze afficherente ook gekeken naar het individueel profiel van de klant. Hoeveel gaat de klant lenen? Wat is de financiële situatie? Over welke tijdsperiode zal de klant de lening afbetalen? Welke producten nemen ze nog af? Deze factoren spelen onder andere een rol bij het bepalen van de rentevoet voor een woonkrediet.
John Romain van De Immotheker meent dat "behoudens grote verrassingen de uiteindelijke totale rentekost voor hypotheekleningen het volgende jaar zal evolueren in een vork van 3,75% tot 5,5%."
Met 'grote verrassingen' bedoelt hij bijvoorbeeld dat de huidige economische crisis zou leiden tot een krediet schaarste en (fors) hogere rentes. "Er is vandaag een lage fundingskost, zo staat de rente op spaarboekjes laag. Daarbovenop zijn we allemaal flinke spaarders dus een krediet schaarste lijkt ver weg."
"Toch zijn er een aantal factoren waar we rekening mee moeten houden en die op korte tijd een krediet schaarste in de hand kunnen werken. De overheden hebben steeds meer geld nodig en moeten voor deze leningen hogere rentes betalen. Overheden gaan meer in de vijver van de bankiers vissen, zoals recentelijk met de staatsbons."
"Bovendien kan wantrouwen tussen de bankiers ertoe leiden dat ze ook aan mekaar minder of geen geld meer uitlenen en hun geld bij de ECB (Europese Centrale Bank) parkeren. "
Romain waarschuwt kredietnemers ook voor een jaarlijks variabele rentevoet met lage startrentevoet. "Het is een formule die heel aantrekkelijk is, maar als de korte rente zo laag staat, is de kans zeer reëel dat ze snel weer stijgt. Aangezien de meeste kredietnemers al geleend hebben op 25 en 30 jaar kan dit leiden tot onaangename verrassingen op middellange termijn. Bankiers hanteren namelijk vuistregels op basis van het netto-inkomen van de ontleners om de leenlasten te bepalen. Deze regels kunnen makkelijk leiden tot te 'hoge' leenbedragen."
Hij raadt iedere kredietnemer aan om zelf de verantwoorde woonlasten te berekenen. "Zelf uw verantwoorde woonlasten becijferen is uzelf beschermen tegen bankiers die hoofdzakelijk gefocust zijn op het verkopen van hun krediet", aldus John Romain van de Immotheker.
Bron: Knack.be